Asociația de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I” a adus onorul eroilor argeșeni din comuna Rătești

Ridicat în anul 1932, Monumentul Eroilor din comuna Rătești are o bază din piatră, pe un plan pătrat – decorat cu însemne militare, sprijinit pe două trepte retrase, pe laterale aflându-se câte un obuz. Soclul statuii piatră, este format din trei corpuri prismatice. În vârful monumentului se află un vultur din bronz, cu aripile desfăcute, cu crucea în cioc

Pe fața principală a monumentului este fixată o placă din marmură cu inscripția: ,,Eroilor din comuna Rătești – jud. Argeș” urmat de enumerarea eroilor căzuți în luptă. Deasupra, pe partea evazată, este înscris “EROII ÎNTREGIRII NEAMULUI 1916 – 1919”. Deasupra primei părți evazate este scris:
“Cu arma’n mână la hotare –
Că aici viața vă jertfiți
Pentru țară, pentru onoare
Fii de eroi, eroi să fiți.”

Într-un medalion acoperit cu frunze de laur sculptate, în relief, este un soldat cu arma la ochi (în poziție de tragere).

Sunt inscripționate următoarele inscripții
“Ca vulturul ce stă să zboare
Străjerii cei neatârnați să fiți,
V-am dat o Românie mare,
Ca s’ontăriți și s’o păziți”.

Pe fețele laterale ale soclului sunt gravate numele celor căzuți în primul și al doilea război mondial și este înscris: ,,Ridicat în anul mântuirii 1932 cu stăruința și cheltuiala funcționarilor locali, văduvelor de răsboi și alți binevoitori”. La partea inferioară sunt inscripționați membrii Comitetului local care au inițiat construcția monumentului închinat eroilor argeșeni din Rătești.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s