10 Mai. Zi de sărbătoare națională

În fiecare an în România este marcată, la 10 mai, Ziua Regalităţii, legiferată de Camera Deputaţilor, în anul 2015, drept sărbătoare naţională.

Ziua Regalităţii are o triplă semnificaţie legată de istoria României şi, în particular, de regele Carol I: la 10 mai 1866, Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României cu numele Carol I, la 10 mai 1877 Principele Carol I a proclamat Independența României, țara noastră devenind liberă, suverană, ieşită de sub vasalitatea formală a Imperiului Otoman şi, în fine, la 10 mai 1881 România devenea regat, iar Carol I devenea primul rege al României.

10 Mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” va lua parte la ceremonia omagială de la Statuia Regelui Carol I, din Piața Palatului Regal, se va întâlni online cu elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, în cadrul Proiectului „Uniforma militară, simbol al regalității românești”. La Palatul Regal și Palatul Elisabeta, conducerea Asociației va acorda trei Însemne de Onoare, Majestății Sale, Margareta, Custodele Coroanei române, d-lui GL. Br. (r.) Eugen Porojan, Aghiotant Regal și conducerii Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Nihil sine Deo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s