Membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, la filmările pentru documentarul „Ultimul zbor peste graniță”, realizat de TVR

În aceste zile, membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” participă la filmările documentarului „Ultimul zbor peste graniță”, realizat de Televiziunea Română.

Filmările au loc la Muzeul Cotroceni, Asociația noastră asigurând rolurile și uniformele militare pentru Regele Ferdinand I, generalii Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Constantin Coandă și aghiotant militar, în costume de epocă fidele uniformelor militare din timpul Primului Război Mondial, dar și personaje precum Vintilă și Ion I.C. Brătianu.

Subiectul documentarului reconstituie un moment important din istoria României, și anume cel în care, în condiții de război, se stabilește o comunicare între Consiliul Național Român Central de la Arad și Regele Ferdinand I aflat împreună cu Guvernul României la Iași, în exil. Rezultatul acestei comunicări a contribuit la înfăptuirea României Mari.

Figurația specială pentru documentarul cu titlul „Ultimul zbor peste graniță”, realizat de Televiziunea Română, prin Departamentul Casa de Producție, este asigurată de: Liviu Burcea (Regele Ferdinand I), Vasile Popa (gen. Constantin Prezan), Constantin Murgoci (Tache Ionescu), Valentin Iftimie (gen. Alexandru Averescu), Constantin Radu (gen. Constantin Coandă), Alexandru Burcea (aghiotant militar) și Dan Ioan Rusen (Vintilă Brătianu).

Despre colaborarea cu Televiziunea Română la acest proiect, Liviu Burcea, președintele Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” spune că documentarul dedicat unuia dintre momentele importante ale istoriei „este un demers binevenit, mai ales datorită faptului că este un subiect mai puțin cunoscut, dar care a avut o însemnătate deosebită la înfăptuirea României Mari. Asociația noastră este o organizație al cărui scop principal îl constituie promovarea tradiţiilor istorice și militare românești, cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române și armatelor străine, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor naționale, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I.”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s