Se împlinesc în acest an, 78 de ani de la moartea Eroului Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu, căzut eroic la datorie în ultima misiune aeriană împotriva aviației americane. La 18 august 1944 căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu a fost doborât în cea mai copleşitoare luptă aeriană pentru aviatorii Grupului 9 Vânătoare, în luptele aeriene pentru apărarea Bucureştiului şi a zonei petrolifere Ploieşti-Câmpina.
Căpitanul Şerbănescu a căzut eroic la datorie în ultima misiune aeriană, fiind doborât de aviaţia americană mult superioară tehnic şi numeric, la Ruşavăţ –Vipereşti, Buzău.
A fost ultima luptă aeriană înainte de 23 august 1944. Cei 13 zburători ai Grupului 9 Vânătoare comandat de căpitan s-au ridicat deasupra cerului patriei pentru a o apăra. La acea dată căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu era aviatorul cu cel mai mare număr de victorii aeriene din Forţele Aeriene Române.
Absolvent al liceului militar Nicole Filipescu, de la Mânăstirea Dealu şi apoi al Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie de la Sibiu, devenit ofiţer de vânători de munte, Alexandru Şerbănescu avea să atingă culmile gloriei într-o armă pe care a adaptat-o ulterior – AVIAŢIA – dintr-o dragoste şi o pasiune formidabilă.
În scurt timp, datorită calităţilor fizice şi intelectuale, ca şi a dorinţei şi ambiţei de perfecţionare, a ajuns să stăpânească, cu o artă de invidiat, avioanele de luptă pe care le-a pilotat.
Fie că s-a aflat în fruntea Escadrilei 57 Vânătoare sau a Grupului 9, căpitanul Şerbănescu s-a dovedit nu numai un comandant de excepţie, puternic, sigur pe el şi pe subordonţi, ci şi un camarad excelent, agreabil şi prietenos.
Şi-a îndeplinit cu zel toate misiunile ordonate, marea majoritate pe Frontul de Est – situându-l, alături de Bâzu-Cantacuzino, în fruntea celor mai eficienţi zburători.
La 30 august 1943, alături de încă patru camarazi (Ion Milu, Tudor Greceanu, Bâzu Cantacuzino, Di Cesare) primeşte din mâna ministrului subsecretar de stat al aerului, general de escadră Gheorghe Jienescu, Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a – ca o meritată recompensă a activităţilor pe front ale căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, care niciodată nu a lipsit din fruntea unităţii sale, conducând-o ca unul care şi-a iubit mult ţara şi neamul, ca unul care şi-a făcut cel mai bine datoria.
Alexandru Şerbănescu a dorit să zboare şi să-şi apere Ţara. Viaţa şi faptele de arme ale căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu rămân un exemplu de ofiţer al armatei române, un etalon de sinceritate, de onoare şi demnitate dintre cele mai grăitoare. În semn de preţuire şi respect Baza 95 Aeriană de la Bacău poartă numele Eroului căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.
Anul 1944, în întregul lui, a rămas unul de referinţă în istoria ţării. În acest an se împlinesc 78 de ani de la fiecare dintre cele mai curajoase şi eroice fapte ale aviaţiei române petrecute pe Frontul de Est, în apărarea teritoriului naţional. 78 de ani de la numeroasele lupte sau victorii aeriene, de la înfrîngeri şi pierderi, de la ultima luptă aeriană a Grupului 9 Vânătoare aflat sub comanda căpitanului Şerbănescu.
