Restitutio. 150 de ani de la nașterea savantului român Gheorghe Munteanu-Murgoci

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a participat astăzi, 28 iunie 2022, la manifestarea omagială dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Munteanu-Murgoci, la invitația d-lui Constantin Murgoci, strănepot al savantului român, eveniment găzduit de Institutul Geologic al României, la Muzeul Național de Geologie.

Evenimentul a debutat în foaierul Muzeului Național de Geologie, din Șoseaua Kiseleff, urmat de depunere unei jerbe de flori la bustul marelui savant, prezentarea uniformelor militare de epocă ale Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, alocuțiuni și comunicări privind întreaga activitate a reputatului geolog român.

Printre participanții la eveniment s-au aflat Excelența Sa, Domnul Emil Constantinescu, fostul președinte al României, membri ai Academiei Române, importanți oameni de știință și geologi români. Din programul manifestării a făcut parte și vizitarea unei expoziții temporare dedicate personalității lui Gheorghe Munteanu Murgoci, precum și acordarea unor distincții și plachete cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea savantului român.

„Întemeietor al școlii românești de pedologie, geolog, mineralog român, Gheorghe Munteanu Murgoci a fost unul dintre savanții de renume mondial ai României. După terminarea studiilor universitare, a plecat la specializare în Austria și apoi în Germania. Teza sa de doctorat (1900), tratând probleme de petrografie, a fost distinsă cu mențiunea „Magna cum laude” a Universității din München.

În 1903, Gheorghe Munteanu Murgoci a devenit primul docent universitar din România în mineralogie, în lucrarea sa tratând problema chihlimbarului românesc. A făcut călătorii de studiu în Anglia, America, Rusia și California. Din 1908 a activat ca profesor de mineralogie și geologie la „Școala națională de poduri și șosele” din București, iar când aceasta se transformă în „Școala Politehnică” îi este încredințată catedra de mineralogie (1920). Din 1923, a fost președinte al Comisiei Internaționale de Cartografie a Solului. Aprezentat prima schiță de hartă agrogeologică a țării, la scara 1: 2500000, unde repartiția principalelor tipuri de sol apare cu o deosebită claritate, a descoperit noi minerale și zăcăminte de substanțe minerale utile și a elaborat teorii intrate în patrimoniul științei mondiale. Creația sa științifică cuprinde pe de o parte studiile sale de geologie-mineralogie-petrografie, precum și studiile sale asupra solurilor din România.

Alături de Nicolae Iorga și Vasile Pârvan, Gheorghe Munteanu-Murgoci și-a înscris numele printre fondatorii Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. A fost membru corespondent al Academiei Române. În anul 1913, într-o sedință a “Asociației Sportive” (Federația Societăților Sportive din România – FSSR), profesorul Gheorghe M. Murgoci a făcut prima comunicare asupra cercetășiei. Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României”, a declarat domnul Constantin Murgoci, stranepotul savantului român.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s