AriF | Proiect de istorie vie, despre Cavalerii Ordinului „Mihai Viteazul”, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Motru

Vineri, 4 februarie 2022, ne întâlnim cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru, în cadrul unui proiect de istorie vie dedicat Cavalerilor Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României.

Suntem la a doua colaborare cu această școală din Gorj și ne bucurăm să întâlnim elevi pasionați de istorie, implicați într-o mulțime de activități extrașcolare dedicate cunoașterii trecutului, inspirați de vorbele Regelui Ferdinand I al României: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa!”.

Membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, vor intra în legătură online cu elevii gorjeni, în cadrul unei lecții de istorie vie transmisă de la Biserica „Mihai Vodă” din București, sediul Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, în perioada interbelică, locul în care aceștia depuneau jurământul de credință.

Instituit de Regele Ferdinand I în Războiul de întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie 1916.

– AriF.
Semper fidelis Patriae!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica: