29 octombrie. 146 de ani de la nașterea Reginei Maria a României

Pe 29 octombie 1875, la Eastwell Park, în Ashford, Kent, Anglia, se năștea ceea care va deveni Regina Maria a României, Regina Soldat, Regina Inimilor, cea mai iubită regină din istoria acestei țări, pentru care s-a luptat cu toate armele pe care le-a avut la dispoziție.
Un caracter puternic, un factor de echilibru și motivațional, pentru Regele Ferdinand I, o soție și Regină cu un simt al datoriei de înaltă clasă.
Unii au denigrat-o, alții, foarte mulți au adulat-o, a fost supusă presiunilor politice dar și familiale, pe care le-a răzbit cu tărie.

Oricâte greșeli va fi comis regina Maria, înainte și după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său. Se poate afirma că, în răstimpul pribegiei noastre în Moldova, regina Maria a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești. Prin modul cum a influențat în 1916 intrarea României în război și din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la București, regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale.” — Constantin Argetoianu, Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s