VIDEO. 23 august 1944, Proclamația Regelui Mihai I către țară (Reconstituire istorică)

Se împlinesc în acest an, 77 de ani de la evenimentele din 23 august 1944, dată la care regele Mihai I a decis demiterea și arestarea mareșalului Ion Antonescu, cel care se auto-intitulase „conducător al statului” și își însușise puteri discreționare. În urma actului de la 23 august, Mihai I a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și trecerea țării și Armatei române de partea Aliaților și încetarea războiului împotriva acestora.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” vă invită să urmăriți o reconstituire a citirii Proclamației către țară a regelui Mihai I. În seara zilei de 23 august 1944, înainte de ora 20⁰⁰, regele a înregistrat un mesaj pentru țară ce avea să fie difuzat la radio la ora 22⁰⁰, în care a anunțat schimbarea guvernului și trecerea de partea Aliaților. Solidaritatea cu regele a fost generală, toți ofițerii importanți fiind de partea acestuia.

Deși istoriografia consemnează numeroase controverse privind actul de la 23 august 1944, proclamația regelui Mihai I rămâne astăzi unul dintre documentele istorice importante ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmările pentru reconstituirea istorică a citirii Proclamației Regelui Mihai I către țară, din 23 august 1944, s-au desfășurat în fostul Palat Regal din București, astăzi Muzeul Național de Artă al României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s