Manifestări dedicate aviatorului Vasile Craiu, la 103 ani de la ultimul zbor al eroului născut în Novacii Gorjului

Pe 24 august, ne vedem la Novaci, în amintirea eroului gorjean VASILE CRAIU, primul As al aviației de vânătoare românești, începând cu ora 11⁰⁰.

🇷🇴 Întâlnire cu garda istorică a celor de la Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”. Prezentare uniforme militare de epocă, arme și echipament militar, drapele și alte accesorii, model uniformă aviator Vasile Craiu. Asociația va expune și o replică istorică a celebrei puști mitralieră Lewis, folosită de aviația românească în luptele aeriene.

🇷🇴 Survol aerian la joasă înălțime al aviatorului Mihai Merlușcă, de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

🇷🇴 Expoziție foto-documentară dedicată Eroului căpitan aviator Vasile Craiu, realizată de Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu.

🇷🇴 Legendele aviației: Invitat special, comandor (rez.) Ion Breazu, fost pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene Române.

🇷🇴 Momente artistice oferite de Casa de Cultură Novaci.

🇷🇴 Dezvelirea unei pale de elice în memoria aviatorului Vasile Craiu și a ultimului său zbor din urmă cu 103 ani.

Eveniment organizat de Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer. În amintirea sa, a curajului și jertfei din anii Războiului de Întregire Națională, vă invităm marți, 24 august 2021, la Novaci, în Gorj, pentru a comemora ultimul zbor al Eroului cpt. aviator Vasile Craiu.

Vasile Craiu a fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. Acesta este o adevărată legendă a aviaţiei româneşti. S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, în ziua de 24 august 1918, de pe aerodromul din Bârlad. Avionul său nu a mai răspuns la comenzi şi, astfel, s-a stins din viaţă, la mai puţin de 24 de ani, primul „As” al aviaţiei româneşti de vânătoare.

1 comentariu

  1. Evenimentul dedicat aviatorului Vasile Craiu, născut în Novaci, demonstrează respectul manifestat față de istoria neamului de către toti cei implicați. A readuce in prezent faptele unor eroi, presupune pasiune pentru istorie, muncă și multă dragoste de neam și țară. Asemenea actiuni se înscriu în rândul manifestărilor culturale al căror scop este educația tineretului în spiritul respectului pentru valorile cultural – istorice ale națiunii căreia îi aparțin. Organizarea acestui eveniment la Novaci, ne onorează. Conform hotărârii Primăriei și Consiliului Local al Orașului Novaci, o stradă din orașul Novaci va primi denumirea viteazului aviator, urmând ridicarea unui monument, simbol al curajului fiilor Novaciului, în luptele date pentru apărarea patriei. Felicitări inițiatorilor și organizatorilor evenimentului sus menționat! Tot respectul pentru autoritățile locale novăcene, manifestat fată de istoria românilor prin reabilitarea tuturor monumentelor existente în oraș si organizarea unor evenimente, menite a aduce în prezent fapte eroice din trecutul glorios al patriei!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s