Biserica și Ordinul „Mihai Viteazul”

Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție militară de război a României, instituită de regele Ferdinand I prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 semptembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an. Ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”.

Înființat la o lună după intrarea României în Primul Război Mondial, înaltă distincție militară se putea acorda militarilor pentru fapte de bravură sau eroism. Sediul acestui ordin a fost stabilit la Mănăstirea Mihai Vodă din București, acolo unde funcționau Arhivele Statului, fiind totodată locul care amintea faptele de vitejie ale ctitorului unificator.
Refacerea bisericii de la Mihai Vodă între 1928 și 1935, cu o pictură care rememora faptele de vitejie ale soldaților români pe câmpul de luptă, a oferit ocazia cavalerilor ordinului de a se întâlni sub patronajul regelui Carol al II-lea.

Astfel, biserica de la Mănăstirea Mihai Vodă din București a devenit lăcașul în care se depunea jurământul militarul român și simbolul celui mai înalt ordin militar din România. Pe 26 septembrie 2021, la împlinirea a 105 ani de la înființarea Ordinul „Mihai Viteazul”, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” va omagia Cavalerii acestui ordin, al cărui Cap a fost Regele Ferdinand I al României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s