Reconstituire istorică a citirii Proclamației Regelui Mihai I către țară, din 23 august 1944,

Se împlinesc în acest an, 77 de ani de la evenimentele din 23 august 1944, dată la care regele Mihai I a decis demiterea și arestarea mareșalului Ion Antonescu, cel care se auto-intitulase „conducător al statului” și își însușise puteri discreționare. În urma actului de la 23 august, Mihai I a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și trecerea țării și Armatei române de partea Aliaților și încetarea războiului împotriva acestora.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” vă invită să urmăriți luni, 23 august 2021, pe siteul asociației, o reconstituire a Proclamației către țară a regelui Mihai I. În seara zilei de 23 august 1944, înainte de ora 20⁰⁰, regele a înregistrat un mesaj pentru țară ce avea să fie difuzat la radio la ora 22⁰⁰, în care a anunțat schimbarea guvernului și trecerea de partea Aliaților. Solidaritatea cu regele a fost generală, toți ofițerii importanți fiind de partea acestuia.

Deși istoriografia consemnează numeroase controverse privind actul de la 23 august 1944, proclamația regelui Mihai I rămâne astăzi unul dintre documentele istorice importante ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmările pentru reconstituirea istorică a citirii Proclamației Regelui Mihai I către țară, din 23 august 1944, s-au desfășurat în fostul Palatul Regal din București, astăzi Muzeul Național de Artă al României. Vă invităm să urmăriți un intro al reconstituirii pe care o vom difuza luni, 23 august, pe canalul de youtube al asociației noastre, la 77 de ani de la evenimentul care a schimbat soarta României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )