103 ani de la ultimul zbor al Eroului Vasile Craiu, fiu al Novaciului

În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer.

În amintirea sa, a curajului și jertfei din anii Războiului de Întregire Națională, vă invităm marți, 24 august 2021, la Novaci, pentru a comemora ultimul zbor al Eroului cpt. aviator Vasile Craiu.

Vasile Craiu a fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. Acesta este o adevărată legendă a aviaţiei româneşti. S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, în ziua de 24 august 1918, de pe aerodromul din Bârlad. Avionul său nu a mai răspuns la comenzi şi, astfel, s-a stins din viaţă, la mai puţin de 24 de ani, primul „As” al aviaţiei româneşti de vânătoare.

În amintirea eroului născut la Novaci, va fi dezvelită pala unei elice de avion și va fi organizată o expoziție foto-documentară de către Asociațiile cultral-istorice Tătărescu și Pleniceanu. La eveniment vor fi prezenți în uniforme militare ale Primului Război Mondial, membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” , iar aviatorul Mihai Merlușca, de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza” va efectua un survol în memoria primului As al aviației românești.

Eveniment organizat de Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, alături de Primăria și Consiliul Local Novaci, Casa de Cultură Novaci, Asociația culturală Tătărescu, Asociația cultural-istorică Pleniceanu și Aerodromul Târgu Jiu „Barza”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s