14 august/27 august 1916, Regele Ferdinand I a convocat Consiliul de Miniștri, pentru a deckara război Puterilor Centrale: Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: „Intrăm în război, de partea Antantei!”

În urmă cu 105 ani, Regele Ferdinand I a anunţat, în plenul Consiliului de Coroană, intrarea României în război, pentru recuperarea Transilvaniei. Era 14 august, conform vechiului calendar, adică 27 august, după calendarul de acum. Decizia regelui, de a renunţa la neutralitate, a dus la împlinirea visului de unitate al poporului român.

Regele Ferdinand I a convocat Consiliul de Coroană la 14 August 1916, în Marea Sufragerie de Gală a Palatului Cotroceni. Au participat prim-ministrul I. C. Brătianu, alături de miniştri în funcţie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Constantin Robescu, preşedintele Senatului, dar şi foşti miniştri. Majoritatea dorea că România să intre în război alături de Antanta, dar erau şi filogermani care doreau să lupte alături de Puterile Centrale. Alţii voiau neutralitatea.

Regele Ferdinand I i-a convocat la Cotroceni pe politicieni şi le-a spus: „Nu v-am chemat să vă consult, ci să vă comunic: «Intrăm în război, de partea Antantei!»”. Cei mai mulţi politicieni nu ştiau că Guvernul Brătianu semnase deja, în secret, cu Antanta, o înţelegere politică şi una militară.

Din Antanta făceau parte Franţa, Imperiul Britanic şi cel Rus. Au promis României recuperarea Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei, dar şi sprijin militar.

În seara de 14 august 1916, România a declarat război Austro-Ungariei.

A doua zi, Regele Ferdinand I a dat Proclamaţia către ţară, prin care a dat ordin armatei să treacă Munţii Carpaţi pentru a-i salva pe românii din Transilvania. Pe 16 august, Germania a declarat război României, urmată de Imperiul Otoman la 17 august şi de Bulgaria la 19 august 1916. Se împlinesc de atunci 105 ani.

Data intrării României în război a rămas 14 august, devenită ulterior 27 august odată cu trecerea la calendarul gregorian, prin care se adăugau 13 zile datelor cuprinse între 1 martie 1900 şi 1 octombrie 1924.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, readuce astăzi în memoria posterității importanța zilei de 14/27 august 1916, personalitatea regelui Ferdinand I și uniforma militară, model 1916, ca simbol al regalității românești.

• prof. Andrei Popete Pătrașcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s