Reconstituire istorică a Proclamației către țară a regelui Mihai I, din 23 august 1944

Se împlinesc în acest an, 77 de ani de la evenimentele din 23 august 1944, dată la care regele Mihai I a decis demiterea și arestarea mareșalului Ion Antonescu, cel care se auto-intitulase „conducător al statului” și își însușise puteri discreționare. În urma actului de la 23 august, Mihai I a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și trecerea țării și Armatei române de partea Aliaților și încetarea războiului împotriva acestora.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” vă invită să urmăriți luni, 23 august 2021, pe siteul asociației, o reconstituire a Proclamației către țară a regelui Mihai I. În seara zilei de 23 august 1944, înainte de ora 20⁰⁰, regele a înregistrat un mesaj pentru țară ce avea să fie difuzat la radio la ora 22⁰⁰, în care a anunțat schimbarea guvernului și trecerea de partea Aliaților. Solidaritatea cu regele a fost generală, toți ofițerii importanți fiind de partea acestuia.

Deși istoriografia consemnează numeroase controverse privind actul de la 23 august 1944, proclamația regelui Mihai I rămâne astăzi unul dintre documentele istorice importante ale istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s