31 mai. Ziua Armei Geniu

În fiecare an, la 31 mai, Armata Românei sărbătorește „Ziua Armei Geniu” sau „Ziua Genistului Militar”, o armă cu un istoric bogat și o tradiție de 162 ani, când la 31 mai 1859 a fost înființat primul batalion de geniu, printr-un decret semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Prima unitate de geniu din armata română a luat ființă în Moldova în anul 1859, prin constituirea Batalionului 1 Geniu, în baza aprobării date, la 31 mai 1859, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin Raportul Consiliului de Miniștri nr. 1902. Un an mai târziu, a fost înființat un batalion de geniu și în Țara Românească.

Asociația „Ferdinand I” reconstituie în cadrul activităților desfășurate și a evocărilor istorice arma Geniului, prin uniforme și accesorii militare specifice, din perioada Războiului de Independență (pionier 1877), a Primului Război Mondial (transmisionist și observator aerostație) și a celui de-al Doilea Război Mondial (pionier munte 1941).

De-a lungul istoriei, unitățile de geniu au suferit diverse transformări în funcție de necesitățile timpului și dezvoltarea tehnicii militare. Geniștii militari au fost de folos țării atât în vremuri de pace cât și de război. Pe lângă instrucție, trupele de geniu au participat la executarea de lucrări la diferite unități militare, la construirea de cazărmi, spitale, ateliere, depozite, remize, tabere pentru instrucția întrunită a trupelor precum și la ridicarea unor obiective ale economiei naționale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s