Joi, 18 martie 2021, conducerea Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” s-a deplasat în județul Olt, cu această ocazie, d-nul Liviu Burcea, președintele Asociației, și d-nul Vali Popa, vicepreședinte, ajungând și la Colonești, acolo unde funcționează din iunie 2020, Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Şerbănescu”, ridicat la inițiativa doamnei Eleonora Arbănaș, preşedintele Fundaţiei „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”.
În localitatea Coloneşti, judeţul Olt, s-a născut marele zburător, căpitan aviator Alexandru Şerbănescu, asul aşilor aviaţiei de vânătoare în cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Centrul Muzeal „Aviator Alexandru Şerbănescu” este un edificiu public şi un reper muzeal de istorie şi cultură ridicat cu adâncă recunoştiinţă pentru eroismul şi jertfa aviatorilor militari români care au luptat cu un curaj de nedescris pentru apărarea şi reîntregirea ţării, menit să ducă din generaţie în generaţie pagini, modele şi valori înscrise cu litere de aur în cartea de istorie a aviaţiei române.
Aducem pe această cale un omagiu acestui As al Aeronauticii Regale Române și gândurile noastre de prețuire doamnei Eleonora Arbănaș pentru păstrarea vie în memoria posterității a eroului căpitan aviator Alexandru Şerbănescu.
Cine a fost Alexandru Șerbănescu…
Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu, născut la 17 mai 1912, Colonești, Olt, România – decedat la 18 august 1944, Viperești, Buzău, România) a fost un as al aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Format inițial ca vânător de munte, este atras de aviație, devenind întâi observator aerian, iar în 1941 pilot, zburând inițial pe avionul IAR 80, iar ulterior pe Bf 109G Messerschmitt, având 47 victorii aeriene.
A participat la campaniile de la Stalingrad, Dniepropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației URSS; a participat la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, împotriva aviației de bombardament americane. A fost comandantul Grupului 9 Vânătoare.
A căzut eroic în lupta împotriva Aliaților, copleșit de escorta de Mustanguri ale operațiunii de bombardament american asupra Ploieștiului din 18 august 1944. În momentul căderii era asul cu cel mai mare număr de victorii aeriene (47) din Forțele Aeriene Regale ale României. A fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul militar Ghencea în data de 22 august 1944.
Ce ghinion a avut! Cu cinci zile înainte să-i debarcăm pe nemți a căzut în luptă cu forțe net superioare și ca număr și ca performanțe! Drum bun printre stele EROULE!
NU TE VOM UITA NICIODATĂ!
ApreciazăApreciază