Se împlinesc în ziua de 9 noiembrie, 104 ani de la moartea generalului Erou Ion Dragalina.
În semn de omagiu și recunoștință pentru jertfa sa, am depus din partea Asociației de Reconstituiri Istorice Ferdinand I, tricolorul românesc, flori și o candelă care să-i vegheze odihna veșnică, la monumentul ridicat în memoria sa, din Defileul Jiului.
Generalul Ioan Dragalina se numără printre eroii români ai Primului Război Mondial.
În toamna anului 1916, la scurt timp după intrarea României în război, Defileul Jiului a fost locul unor bătălii crâncene între ostaşii români şi armatele austro-ungară şi germană.
Ioan Dragalina a preluat comanda Armatei I-a, după ce s-a distins în luptele de pe Valea Cernei şi de la Orşova, din vara anului 1916. „Ofiţeri şi soldaţi ai Armatei I-a române, din acest moment am luat comanda armatei şi cer imperios la toţi, de la general la soldat: în primul rând apărarea cu viaţa a sfântului pământ al ţării noastre, apărarea vetrei strămoşeşti, a ogorului şi a cinstei numelui de român. Cer la toţi cea mai deplină ascultare şi cea mai strictă executare a ordinelor. Trupa care nu înaintează, să moară pe loc”, a fost mesajul generalului, la numirea sa din 11 octombrie 1916.
A doua zi, generalul român a fost, însă, rănit grav, în Defileul Jiului, de o rafală de gloanţe, lucru care s-a dovedit fatal pentru acesta. În dimineaţa zilei de 12 octombrie 1916, Ioan Dragalina, împreună cu doi ofiţeri şi cu şoferul maşinii sale, se aflau în recunoaştere, în primele linii, trecând podul din apropierea Mănăstirii Lainici. La întoarcerea de la mănăstire, pe pod, maşina sa a fost prinsă într-un schimb de focuri. Vehiculul a trecut în viteză pe pod prin ploaia de gloanţe, dar generalul a fost rănit de două gloanţe în braţul stâng şi în omoplat. A fost transportat de urgenţă la postul sanitar din Bumbești Jiu, unde rănile i-au fost bandajate, iar ulterior a fost dus la spitalul din Târgu Jiu şi apoi la Craiova. Medicii au decis amputarea braţului, însă pacientul a fost urcat în tren, din ordin al Marelui Cartier General, pentru a fi transportat la Spitalul Militar de la Palatul Regal din Bucureşti.
Între timp, rănile i s-au infectat şi chiar dacă braţul i-a fost amputat, câteva săptămâni mai târziu, în 9 noiembrie 1916, generalul Ion Dragalina a murit, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București.
Regele Ferdinand I l-a decorat pe patul de spital cu Ordinul Mihai Viteazul. Avea să fie ultima consolare pentru viteazul general, care a intrat însă în legendă, iar soldații săi au compus balade în care îi cântau curajul. Familia sa a continuat tradiția. Fiul său, Corneliu, a devenit general, iar un al fiu, Virgil, a devenit comandor în Marina Regală Română. Una dintre fiice, Viorica, a fost deținut politic în anii comunismului.